En leksehjelprobot, muligheten til å dele ingredienser med naboene dine og en sparkesykkellås var noen av idèene som ble presentert på årets SmartCampfinale i Bærum. Med prototyper, reklamefilmer og innøvde presentasjoner var 6. klassingene fra forskjellige skoler i Bærum klare for å selge sine idèer til juryen.

SmartCamp er et pedagogisk program i regi av Ungt Entreprenørskap, som gir elevene erfaring med og kunnskap om hvordan de kan utvikle nye løsninger på utfordringer de møter. I fem faser skal elevene finne interessante problemstillinger, gjøre undersøkelser, søke kunnskap og tenke kreativt.

På Stabekk skole var 13 prosjekter fra skolene; Anna Krefting, Eikeli, Emma Hjorth, Gullhaug og Stabekk representert. Prosjektene var plukket ut fra sin skole for å representere skolen i Bærumsfinalen. Elevene hadde fått i oppdrag å løse et hverdagsproblem og hadde sammen diskutert seg frem til løsninger, laget prototyper og skulle nå på finaledagen presentere løsningene sine. Med godt innøvde presentasjoner og innlevelse var juryen mektig imponert over kvaliteten på prosjektene. Her var det mange idéer som kan bli nyttige for samfunnet.

Vinnere av årets Bærumsfinale

Med så mange gode prosjekter var det en vanskelig oppgave å kåre en vinner. Juryen måtte bruke lang tid for å skille prosjektene fra hverandre, og endte opp med fire prosjekter på pallen.

Knott forklarer ideen sin for juryen

På delt førsteplass kom to prosjekter fra Anna Krefting skole. «Kjølemiljø», et kjøleskap som forteller deg hvilke matvarer som straks går ut på dato, og gir deg forslag til hva du kan lage med dem, og «Søpp» – en søppelkasse som sorterer søppel og gir deg poeng gjennom en app hver gang du kaster noe. Poengene kan veksles inn i miljøvennlige produkter.

På annenplass kom prosjektet Talk Clock fra Emma Hjorth. En vekkerklokke som istedenfor å bruke vanlige pipelyd, vekker deg med komplementer og hyggelig ord. På denne måten ville gruppa ta for seg problemstillingen som sa at 15 % av barn og unge sliter med dårlig selvtillit i deres område.

På tredjeplass kom prosjektet Knott fra Eikeli skole. Denne gruppa hadde kommet opp med idé som skal løse gummigranulatutfordringene på fotballbanene. Ved å putte fotballskoene dine i en boks blir de støvsugd tomme for knotter, disse går i rør og blir skutt opp på fotballbanen igjen.

En kjempeimponert jury gratulerer alle sammen med god innsats!

Christian Holmås Haave, Rådgiver Strategi- og utviklingsenheten