Hver dag kommer vannet når du skrur på springen. Du tar det som en selvfølge at alt forsvinner ned under bakken når du trykker på knappen på toalettet! Men hvordan håndteres dette og av hvem? Helene Wenner, avdelingsleder i Vann og avløp-nett, Bærum kommunes «hemmelig tjeneste», forteller deg mer om innovasjoner under bakken.

1000 km vann- og avløpsledninger

Visste du at Bærum har over 500 km vannledninger og over 500 km avløpsledninger i tunneler under bakken? Her finner medarbeiderne mindre hyggelige ting som rotter, men også hyggelige og vakre ting som stalaktitter. Under bakken finnes en avansert, «hemmelig» verden som er viktig for at din hverdag skal fungere.

Gravefri rehabilitering av rør

Med så mange kilometer med avløpsrør er det hvert år stort behov for rehabilitering. Ny teknologi gjør det mulig å utføre dette arbeidet uten å grave i bakken. Da gjennomfører man en såkalt strømperehabilitering.

Via kummene tres en strømpe på innsiden av røret som skal repareres.  Strømpen blir manøvrert på plass ved å vrenge den inn i røret ved hjelp av trykkluft/vann. Deretter kjøres det inn steam som varmer opp strømpen, slik at den stivner og blir et nytt, fint, holdbart rør.

Medarbeider på vei ned i kummen.

Medarbeider på vei ned i kummen.

Teknologien er innovativ, kostnadseffektiv, og gir lavere co2 utslipp. I tillegg blir det mindre ulemper for deg som innbygger. Løsningen gjør at du i mindre grad plages av gravearbeid når du kommer kjørende i bilen din.

Dag og natt, året rundt

Medarbeidere i Vann og avløp-nett er ute hver dag og sjekker at kloakken din pumpes dit den skal. De ser til at sluk og bekkerister ikke er tette når uværet kommer over oss med uhorvelige mengder nedbør.  Ikke minst blir vanntrykket sjekket døgnet rundt der du bor, slik at du trygt kan drikke vannet fra springen hjemme. Det gjøres også med spennende teknologi, men det får du høre om en annen gang.

Helene Wenner, avdelingsleder, Vann og avløp-nett