Avdelingsleder for internt renhold, Jan Morten Sundbakken, opplevde stadige klager på renholdet på guttetoalettene på barneskolene, og deretter ønsker om hyppigere renhold. Gjennom et forbedringsprosjekt i avdelingen ble det satt fokus på å bedre kvaliteten uten å øke kostnadene, – altså måtte det tenkes helt nytt.

Hvordan få til en endring av adferd? Ulike tiltak var forsøkt om og om igjen: beskjeder med stor skrift på toalettene, regler om sittetvang for gutta og stadige påminnelser fra lærerne. Men funket det? Nei, ikke i det hele tatt.

Det er galskap å gjøre det samme om og om igjen, og håpe på et bedre resultat –
Albert Einstein

Gjør det enkelt å velge riktig

Renholdsavdelingen måtte tenke nytt for å få bukt med problemet. Hvordan øke treffsikkerheten hos gutta uten formaninger? Det beste er å gjøre det enkelt å velge riktig eller rett og slett gjøre det umulig å velge feil.  I Renholdsavdelingen hadde de hørt om toaletter hvor det var plassert en blink i toalettet som gutta kunne sikte mot når de tisser.

Så i stedet for å forsøke med samme metode og nye påminnelser om hvordan man skal unngå «søl», spilte Renholdsenheten derfor på lag med guttas natur. De ville stjele ideen å innføre blinker i toalettene. De håpet at dette ville motivere gutta til å treffe på riktig sted, UTEN formaninger av noe slag. Helt «naturlig» og til og med morsomt!

Testing av «blink»

«Do blinkene» ble testet ut på noen skoler i første omgang. Resultatene på testskolene er gode, og «do blinkene» vil nå bli videreført til flere skoler. Kanskje også barnehagene vil ha nytte av dette? Tidlig krøkes om man skal bli god til å sikte!

Dette viser en god evne til å tenke nytt, og ikke så komplisert! Det viser også at det er både lurt og lov og «stjele» god ideer. Ganske enkelt helt genialt!

Ellen Wefald, rådgiver Strategi- og utviklingsenheten