Tjenestestedet Friskliv og mestring har tatt i bruk spillteknologi i rehabiliteringen av hjerneslagsrammede og personer med traumatisk hodeskader. Erfaringene er så langt svært lovende. Tjenesteleder Stian Rugsveen Engen forteller mer om tiltaket i ukens blogginnlegg. 

Friskliv og mestring startet opp den første spillgruppen allerede i 2012. Spillene som blir brukt utfordrer en rekke hjernefunksjoner som planlegging, koordinasjon, fokusert/delt oppmerksomhet, konsentrasjon og reaksjonsevne. Gjennom koordinasjonen blir i tillegg balansen utfordret. Etterhvert ser vi at spillerne reagerer raskere, får bedre oppmerksomhet, både delt og fokusert. Vi ser også at deltakerne får bedre balanse, de blir mer utholdende og konsentrasjonen blir bedre. Spillgruppen består av opptil fem deltakere og ledes av to fysioterapeuter.

Løsningen

Løsningen består av en x-box 360 spillkonsoll, en Kinect bevegelsessensor, en tv og kommersielle spill som fulgte med x-box’en ved innkjøpet. Spilleren står foran tv’en og bevegelsessensoren overfører spillerens bevegelser til skjermen. Via skjermen blir spilleren utfordret på oppgaver som skal løses ved å bevege armer, ben og av og til hele kroppen. Deltakerne må skifte vanskelighetsgrad i spillet hele tiden,  målet er at de ikke skal bli gode på spillet, men trene samme hjernefunksjoner i flere ulike variasjoner.

Morsomt og nyttig

Et viktig element er også at spillgruppen fungerer som et sosialt fellesskap hvor det kan deles erfaringer fra dagliglivet. Samtidig kan deltakerne har det hyggelig og morsomt sammen. Reaksjonene fra deltakerne i spillgruppen har vært svært positive, både når det gjelder treningsinnhold og det sosiale.

 «Dette er moro», «jeg glemmer at jeg trener når jeg spiller», «blir sliten i hodet, men på en god måte». Utsagn fra deltakere i spillgruppen

Spillgruppen er i dag fulltegnet og det er nå planer om utvidelse av tilbudet.

Vil du vite mer om tiltaket/innovasjonen kan du gjerne ta kontakt.

Stian Rugsveen Engen, Tjenesteleder, Friskliv og mestring
stian.rugsveenengen@baerum.kommune.no,

Spillterapi var en av søknadene (link til alle søknadene) til Bærum kommunes innovasjonspris – 2016.