Gode holdninger og inkludering starter allerede i barnehagen. I flere av kommunens barnehager ble samenes nasjonaldag markert på forskjellige måter onsdag 6. februar. Her er historien fra en av barnehagene våre.

Med fokus på tilhørighet, inkludering og at alle er like mye verdt har Skogveien barnehage jobbet hele barnehageåret med at alle barna er en del av fellesskapet, og at det er plass til alle. Det var derfor naturlig å legge ned en ekstra innsats når Norges eget urfolk, samene, hadde nasjonaldag. Med engasjerte voksne, fikk barna lære om historien og kulturen til samene.

En engasjerende bestefar

Lydhøre tilskuere

Allerede fredag forrige uke ble «Samisk uke» sparket i gang, da en bestefar som kunne masse om samene troppet opp i barnehagen.
«En bestefar er kunnskap og erfaring uten like» sies det, og i dette tilfellet stemte det veldig bra!
Med masse engasjement formidlet han samiske eventyr, ulike tradisjoner, viste samiske klær og fikk med alle på å joike litt også.
Tenk å ha en bestefar som kan så mye, og engasjerer barna i nesten en time. Hurra for besteforeldre som deler og stiller opp!

Nasjonaldagen

På selve nasjonaldagen til samene ble samlingsstunden flyttet ut til lavvoen der samiske eventyr som «Reven og Spurve» og «Villreinen og Tamreien» ble fortalt med stor innlevelse. Barna spisset ørene da de fikk høre joik, og den vanlig «bæ bæ, lille lam» ble forsøkt sunget på samisk.

På utsiden var det et reinsdyr som måtte fanges, dermed var det frem med lassoen og stille seg i kø.I mellom slagene fikk barna smake på «Tynnbrød» som var stekt på takke på samisk vis.
Det var så godt at det ikke var noen vits å finne fram matpakka denne formiddagen.

Markeringen av samens nasjonaldag ble en annerledes, morsom og lærerik dag for både små og store i Skogveien barnehage.

Ps. Og du, visste du at det er 101 registrerte i sametingets valgmanntall i Bærum?  Det betyr at det er kun Bergen og Oslo som har flere samer registrert sør for Trondheim.

Lihkku beivviin!

 

Christian Holmås Haave, Strategi- og utviklingenheten